trolleri.se | Biografi | Magiker & Scenkonstnär | Stockholm
22480
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-22480,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.6,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_non_responsive

Axel Adlercreutz
Magiker, fysisk skådespelare och magisk konsult

Frans Axel Adlercreutz (f. 1985) från Saltsjöbaden har utbildat sig inom scenkonst genom studier på Stockholms Dramatiska Högskola samt Dans och Cirkushögskolan. Han är även utbildad kultur- och evenemangsproducent via Luleå Tekniska Universitet.

Axel började som åttaåring träna trolleri och blev med tiden invald i den anrika föreningen Svensk Magisk Cirkel – Sveriges största intresseorganisation för trollkarlar. Det ledde vidare till ett antal tävlingsvinster i trolleri, bland annat är han trefaldigt svensk mästare i trolleri och nordisk Grand Prix vinnare i scenmagi. Under åren har han utvecklat ett unikt scenspråk bestående av hans egen blandning av magi, mim, objektsmanipulation, topologi och optiska illusioner.

Han har en framgångsrik internationell karriär under namnet Axel Adler och uppträder och gör lectures för andra magiker över hela världen. Bland annat har han uppträtt på det prestigefyllda The Magic Castle i Hollywood vid två tillfällen. Samt i galashowerna till MAGIC Live i Las Vegas, Genii Convention i Florida och The Session i London. Han är en av två svenska akter som medverkat i TV-programmet Penn & Teller: Fool Us som spelades in på The Rio i Las Vegas. Toppen av karriären kom när han som första svensk blev utvald att uppträda i galashowen på världsmästerskapen i magi, FISM, i Korea. Han är en av få svenskar som fått göra ett online-lecture för trollkarlar genom Penguin Magic, världens största trolleridistributör.

Axel har uppträtt och turnerat över hela världen både i eget namn såväl som en del av etablerade kompanier. Blanda annat kompaniet Cie Vu och magie nouvelle föreställningen Artifice med spelningar över Europa. Han har varit medskapare samt turnerat med föreställningen The Great Paradox of Play, med Rapid Eye Theatre i Danmark. Och han jobbade även ihop med cellisten Sabina Sandri Olsson i konstellationen Axel & Sabina och medverkade i semifinalen i Talang på TV4. Nu för tiden är han delägare och en av de konstnärliga ledarna bakom cirkuskompaniet Kompani Giraff. Inom Giraff har han bland annat varit delaktig i föreställningarna Oroborus, Tusen År Hos Gud och Tråkmånsafton. Dessutom är han är en av skaparna av cirkusföreställningen Tvärslöjd som spelats över 300 gånger i Sverige och internationellt.

Hans sociala engagemang har lett honom till Rwanda, Burma och Indien och turné med Clowner Utan Gränser. Det ledde vidare till Drömgalan på Dansens Hus, turné med föreställningen Trio Smack med Dotterbolaget och Kalas i Parken med Folkets Hus och Parker och Riksteatern.

Förutom livet som magiker har han även fått förtroendeuppdrag som ordinarie ledamot i styrelsen för Danstidningen, koordinator för branschorganisationen Manegen – Centrum för cirkus varieté och gatuperformance och vald till ordförande för Svensk Magisk Cirkel under fyra år. Han sitter för närvarande som bedömare och sakkunnig inom cirkus på Kulturbryggan.